Álláshirdetés, ami diszkriminál – I. rész
Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már kifejtettük, számos tényezőre kell odafigyelnünk egy álláshirdetés megfogalmazásakor. Az állás betöltését nem szabhatjuk a munkakör ellátáshoz nem kapcsolódó feltételekhez, főleg, ha védett tulajdonságokról van szó. Sorozatunkban konkrét, az Egyenlő Bánásmód Hatóság által elmarasztalt eseteken keresztül fogjuk bemutatni, hogy miért érdemes odafigyelni egy álláshirdetés feladásakor.
Ahogy azt egy korábbi cikkünkben  már kifejtettük, számos tényezőre kell odafigyelnünk egy álláshirdetés megfogalmazásakor. Az állás betöltését nem szabhatjuk a munkakör ellátáshoz nem kapcsolódó feltételekhez, főleg, ha védett tulajdonságokról van szó. Sorozatunkban konkrét, az Egyenlő Bánásmód Hatóság által elmarasztalt eseteken keresztül fogjuk bemutatni, hogy miért érdemes odafigyelni egy álláshirdetés feladásakor. 

Álláshirdetés „szobalányoknak”
Első részünkben adott egy álláshirdetés, ami így hangzik: „Teljes munkaidő, Szerződés, Folyamatos. Elegáns, v.-hez közeli Szállodánkba keresünk hölgy munkatársakat szobalány munkakör betöltésére. Korábbi tapasztalat előny, de nem feltétel. Pályakezdők jelentkezését is várjuk! Munkaköri leírás: a szobák teljes körű takarítása. Munkaidő: heti 5 nap (hétvégi munkavégzés is), 7:30-16:00-ig”.

Férfi sértettünk az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, miután jelentkezésére nem kapott választ, pedig álláspontja szerint a nemén kívül semmilyen elvárást nem tartalmazott az álláshirdetés, aminek ne felelt volna meg. Újabb felszólítás után sem kapott választ, ezért legközelebb már az az EBH kereste fel a hirdetőt. 



Álláshirdetés, ami „csak a szektor miatt ilyen”
A hirdető hotel ügyvezetője által kifejtette álláspontokat összegyűjtöttünk, majd mellé csatoltuk az EHB ezekre adott cáfolatait.

Indoklás: „Adott szolgáltatási szektorban ezen munkakörre kifejezetten csak és kizárólag női alkalmazottat keresnek”.

Cáfolat: Az álláshirdetés munkaköreként a szállodai szobák teljes körű takarítását jelölte meg. Mindezekből azt a következtetést lehet levonni, hogy olyan munkáról volt szó, amelyet mindkét nemhez tartozók el tudnak végezni. Semmilyen jelentősége nincs annak, hogy az adott szolgáltatási szektorban kialakultak bizonyos – adott esetben nemi sztereotípiákhoz kötődő (takarítás női munka) - szokások.

Indoklás: „A kérelmező önéletrajzából kiderült, hogy az általa megpályázott munkakörhöz semmilyen kötődése sincs.”

Cáfolat: A kérelmező által csatolt álláshirdetés szövege kifejezetten tartalmazta, hogy „Korábbi tapasztalat előny, de nem feltétel. Pályakezdők jelentkezését is várjuk!”.

Indoklás: „A jelentkezésből kiderült, hogy „egyetemi tanulmányokat folytat, amely jogszabály szerint kizárja a napi 8 órás munkavégzést”.

Cáfolat: Semmilyen törvény nem zárja ki, hogy nappali vagy bármely más tagozaton felsőoktatásban tanuló személy teljes munkaidőben foglalkoztassanak. Ezen felül az álláshirdetés feladója meg sem próbálta kideríteni, hogy a kérelmező nappali vagy levelező tagozatos hallgató, esetleg nem tervez-e félévet halasztani.


Végül ez az álláshirdetés egy 500 ezer forint értékű büntetésbe került a hirdetőnek, ami tanulság lehet számodra is. Reméljük, ezzel a gyakorlati példával segítettünk abban, hogy megértsd mire és miért kell odafigyelned egy álláshirdetés megfogalmazásakor.